Σωματική Άσκηση και Υγεία

Σωματική άσκηση

Σωματική άσκηση

Η αντίληψη για την ωφέλεια από τη σωματική άσκηση είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο.  Αυτό τουλάχιστον υποδηλώνουν το υποχρεωτικό μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία, ο μεγάλος αριθμός αθλητικών συλλόγων και η ευρεία ενασχόληση ανθρώπων μέσης και μεγάλης ηλικίας με τη γυμναστική και τα σπορ, καθώς επίσης και η τεράστια ανάπτυξη της βιομηχανίας αθλητικών ειδών.

Σήμερα με τη χρήση των μηχανικών μέσων στις μετακινήσεις των ανθρώπων στις εργασίες τους, με τη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφίμων, με την αναγκαστική διαβίωση σε πολυπληθή αστικά κέντρα με χαμηλό συντελεστή πρασίνου, το σωματικό βάρος αυξάνεται, οι σωματικές ικανότητες περιορίζονται και ως φυσικό επακόλουθο εμφανίζονται ασθένειες που συνδέονται με αυτόν τον τρόπο ζωής.

Είναι πλέον από όλους αποδεκτό, πως η σωματική άσκηση όχι μόνο διατηρεί και βελτιώνει ένα υγιές σώμα, αλλά θεραπεύει και ένα σώμα που πάσχει, καθώς και μια ψυχή που συμπάσχει με το σώμα. Με άλλα λόγια, το μήνυμα της άσκησης δεν απευθύνεται μόνο στους υγιείς, αλλά και στους πάσχοντες ανθρώπους, με σκοπό να προλαμβάνονται οι ασθένειες και να βελτιώνονται διάφορες νοσηρές καταστάσεις.

Η σωματική άσκηση είναι το σημαντικότερο ερέθισμα για την ομαλή και συμμετρική ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος του σώματός μας από τη γέννησή μας ως τη πλήρη σωματική μας ωριμότητα.

Με τη μακρόχρονη και συστηματική σωματική άσκηση, (όπως και με τη σκληρή σωματική εργασία), οι μύες του σώματος ισχυροποιούνται, απαλλάσσονται από το περιττό λίπος, μορφοποιούνται, δίνοντας χάρη και ομορφιά στο ανθρώπινο παράστημα. Η ισχυροποίηση των μυών έχει ένα πολύ πρακτικό αποτέλεσμα: κάνει το άτομο ικανό να έχει άνεση στις καθημερινές σωματικές του ενέργειες και του δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει κάθε πρόσθετο πρόβλημα με ευκολία. Το άτομο γίνεται παραγωγικό χωρίς να κουράζεται υπερβολικά κι αυτό το γεμίζει με αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση, συναισθήματα τόσο αναγκαία για τη ψυχική μας υγεία.

Σωματική άσκηση – Είδη

Έχουμε δύο ειδών σωματικής άσκησης: την ισοτονική ή κινητική άσκηση όπως π.χ. περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τένις, χορός, κολύμβηση και την ισομετρική ή στατική άσκηση όπως π.χ. άρση βαρών, πάλη, κωπηλασία, θαλάσσιο σκι, χειρολαβή, ελατήρια.

– Με την ισοτονική άσκηση αυξάνεται η ικανότητα του οργανισμού να παράγει κάποιο μηχανικό έργο, βελτιώνονται τα αντανακλαστικά και το άτομο εμφανίζεται με ένα ωραίο παρουσιαστικό γεμάτο ψυχική και σωματική υγεία.

– Κατά την ισομετρική άσκηση, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν μπορεί να γίνει τόσο γρήγορη προσαρμογή της κυκλοφορίας και εμπλουτισμός με οξυγόνο του αίματος, που περνάει από τους πνεύμονες για να το προσφέρει άφθονο στους ασκούμενους μύες.  Άλλωστε κατά την σωματική άσκηση π.χ. άρση βάρους, αναπνέει καλά ο ασκούμενος, όπως συμβαίνει με τις πολλές και βαθιές αναπνοές του δρομέα που κάνει κινητική άσκηση. Φαίνεται λοιπόν ότι οι ισομετρικές ασκήσεις δεν ωφελούν τόσο τη καρδιά και τις αρτηρίες και ακόμη περισσότερο μπορεί να είναι επικίνδυνες σε υπερτασικά άτομα λόγω απότομης υπερβολικής αύξησης της πίεσης.

Ποια είναι τα οφέλη από την τακτική σωματική άσκηση;

  • Καλύτερη φυσική κατάσταση και βελτίωση διαφόρων δεικτών υγείας, όπως χοληστερίνη, αρτηριακή πίεση, οστική πυκνότητα για τη πρόληψη της οστεοπόρωσης, κλπ.
  • Οφέλη στη ψυχική υγεία, λιγότερο στρες, καλύτερος ύπνος και γενικά καλύτερη διάθεση.
  • Απώλεια βάρους-λίπους (εφόσον φυσικά είναι το ζητούμενο). Γενικά, καλύτερη σωματική σύσταση, που σημαίνει λιγότερο λίπος και περισσότερο μυϊκό ιστό, άρα και ένα τονωμένο, γυμνασμένο σώμα.
  • Ένα νέο, σημαντικό και πολύ ωφέλιμο χόμπυ, που σας δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγετε από τη καθημερινή ρουτίνα.
  • Ενίσχυση των καλών συνηθειών (π.χ. καλή διατροφή) και περιορισμός των κακών (π.χ. κάπνισμα, κακή διατροφή). Ας δούμε πως πρέπει να ξεκινήσει κανείς τη γυμναστική, ποιοι θα είναι οι στόχοι και οι ρυθμοί που θα ακολουθηθούν.

Εάν πρόκειται για άτομα που έκαναν προηγουμένως καθιστική ζωή, είναι παχύσαρκα, μεσήλικα και άνω ή με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, σαφώς θα πρέπει να προηγηθεί μια συνάντηση με το γιατρό τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του. Εάν επίσης παρατηρούνται πόνος στο στήθος, στην αριστερή πλευρά του αυχένα και στον ώμο (ή στο χέρι), ζαλάδες, έντονο λαχάνιασμα, δυσκολία στην αναπνοή, κατά τη διάρκεια ή μετά από μία άσκηση, ή λαμβάνονται φάρμακα για τον έλεγχο της πίεσης ή ενός καρδιακού προβλήματος ή υπάρχουν σοβαρές ενοχλήσεις σε οστά και αρθρώσεις, θα πρέπει να προηγηθεί συνεννόηση με το γιατρό. Γενικά, όμως, είναι αρκετά ασφαλές να αρχίσουμε σταδιακά ένα πρόγραμμα γυμναστικής, σχεδιασμένο από έναν επαγγελματία του χώρου της άσκησης.

Κανόνες για μια ασφαλή σωματική άσκηση

Ακολουθήστε τον κανόνα: Συχνότητα – Ένταση – Χρόνος. Η συχνότητα για υγιή άτομα είναι 2-3 φορές την εβδομάδα, η ένταση είναι στο 50-70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας (μέγιστη καρδιακή συχνότητα = 220-ηλικία) και ο χρόνος, η διάρκεια δηλαδή της άσκησης, είναι μέχρι 30 λεπτά κάθε φορά. Ακολουθώντας το κανόνα αυτό, θα έχετε σημαντικά οφέλη.

Σαφώς ισχύει και «το λίγο είναι καλύτερο από το καθόλου» και το «έστω και μία ή δύο φορές την εβδομάδα άσκηση» για ένα άτομο που ζούσε μια καθιστική ζωή προηγουμένως. Ακόμη και 10 λεπτά ασκήσεων το πρωί ή το απόγευμα αρκούν. Για να αποφύγουμε δυσάρεστα επακόλουθα («πιασίματα», τραυματισμούς, κλπ.) όταν ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα άσκησης, αλλά και για να ευχαριστηθούμε πραγματικά τη γυμναστική μας, καλό θα είναι να έχουμε πάντα υπόψη μας τις 10 βασικές εντολές της άσκησης:

  1. Προθέρμανση: Μην ξεκινήσετε το πρόγραμμά σας χωρίς προηγουμένως να ακολουθήσετε με ήπια εισαγωγή λίγων λεπτών, που να περιλαμβάνει χαλαρό τρέξιμο, γενικές ασκήσεις και διατάσεις των μεγάλων μυϊκών ομάδων.
  2. Αποκατάσταση: Μετά το τέλος οποιουδήποτε προγράμματος, αφιερώστε 5 ακόμα λεπτά για να τρέξετε πολύ χαλαρά, μέχρις ότου η αναπνοή σας και οι σφυγμοί της καρδιάς αποκατασταθούν στα φυσιολογικά επίπεδα όπως ήταν πριν απο την έντονη προσπάθεια .
  3. Ενυδάτωση: Μην αγνοείτε τα μηνύματα του σώματος. Η δίψα που συχνά αισθανόμαστε κατά την διάρκεια της άσκησης μας προειδοποιεί ότι το σώμα έχει ανάγκη υγρών, γι’ αυτό πίνετε μικρές ποσότητες (μισό-ένα ποτήρι) ανά 20 λεπτά.
  4. Άσκηση και γεύματα: Μην επιχειρήσετε ποτέ να ασκηθείτε μετά απόένα μεγάλο γεύμα. Αφήστε να περάσουν 3 τουλάχιστον ώρες. Αντίθετα, η άσκηση που θα έχει προηγηθεί ενός γεύματος μειώνει την όρεξη.
  5. Αναπνοή: Η σωστή χρήση της αναπνοής θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε την ένταση της άσκησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αναπνεύστε γρηγορότερα και βαθύτερα προτιμήστε την αναπνοή από το στόμα παρά από τη μύτη.
  6. Έναρξη: Οι πρώτες φορές της άσκησης απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή. Στην αρχή για τουλάχιστον 2 εβδομάδες κάντε λιγότερες ασκήσεις, ελαφρότερες και μικρότερης διάρκειας.
  7. Συχνότητα: Γυμναστείτε 3-4 φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε μεταξύ δύο ημερών άσκησης να παρεμβάλλεται μια ημέρα ανάπαυσης. Τηρήστε με συνέπεια το εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα, γιά καλύτερα, γρηγορότερα και σταθερότερα αποτελέσματα.
  8. Ένταση: Γυμναστείτε μέσα στα όρια που σας υπαγορεύουν οι ατομικές σας δυνατότητες, λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική σας κατάσταση, την ηλικία σας, το φύλο σας και προπαντός τη διάθεση της ημέρας. Μην επαναλαμβάνετε καθημερινά το ίδιο πρόγραμμα.
  9. Είδος άσκησης: Συνδυάστε την αερόβια άσκηση και τη προπόνηση με βάρη ή όργανα. Ξεκινήστε με 20-30 λεπτά τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο ή τάπητα ή ποδήλατο και στη συνέχεια 4-5 ασκήσεις με βάρη ή όργανα για τις μεγάλες μυϊκές ομάδες.
  10. Ευλυγισία: Τεντώστε τους μύες αργά και προοδευτικά μέχρι τα όρια του πόνου και μείνετε στη θέση αυτή 5-30 δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε ακόμα 2-3 φορές. Οι κρύοι μύες τεντώνονται δυσκολότερα, γι’ αυτό κάντε διατάσεις αφού έχει προηγηθεί μικρή προθέρμανση.

Για να έχουμε υγεία θα πρέπει εκτός από τη γυμναστική να προσέχουμε καθημερινά και τη διατροφή μας!!!

 

Επισκεφθείτε τη σελίδα μας στο Facebook

 

Διαβαστε Περισσοτερα

Σχετικά Άρθρα

Τριήμερο Εκδηλώσεων 1-3 Νοεμβρίου 2024

Τριήμερο Εκδηλώσεων 1-3 Νοεμβρίου 2024

Τι έγινε στο Τριήμερο Εκδηλώσεων 1-3 Νοεμβρίου 2024 Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε στο Τριήμερο Εκδηλώσεων που έλαβε χώρα από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2024 στο συνεδριακό κέντρο της BCL Electromagnetics. 01/11/2024  Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 11:00 ξεκίνησε η υποδοχή...

Θυρεοειδής και Βιοσυντονισμός

Θυρεοειδής και Βιοσυντονισμός

Θυρεοειδής και Βιοσυντονισμός: Μια Σύγχρονη Προσέγγιση για τη Ρύθμιση της Λειτουργίας του Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες του σώματος, καθώς ρυθμίζει βασικές λειτουργίες του μεταβολισμού, της ενέργειας και της ανάπτυξης. Οποιαδήποτε...

Πρόσκληση στο Τριήμερο Εκδηλώσεων 1-3 Νοεμβρίου 2024

Πρόσκληση στο Τριήμερο Εκδηλώσεων 1-3 Νοεμβρίου 2024

Ανακαλύψτε τον Κόσμο του Βιοσυντονισμού στο Τριήμερο Εκδηλώσεων 1-3 Νοεμβρίου της BCL Electromagnetics Σας προσκαλούμε με χαρά στο Τριήμερο Εκδηλώσεων της BCL Electromagnetics, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την καινοτόμο μέθοδο βιοσυντονισμού BalanceWave και...

Μύθοι για τον βιοσυντονισμό

Μύθοι για τον βιοσυντονισμό

Μύθοι για τον βιοσυντονισμό   Κοινοί Μύθοι και Λάθη σχετικά με τη Θεραπεία Βιοσυντονισμού Η θεραπεία βιοσυντονισμού αποτελεί ένα είδος εναλλακτικής ιατρικής που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων τα τελευταία χρόνια. Παρά τη δημοφιλία της, υπάρχουν...

News & Updates

Τριήμερο Εκδηλώσεων 1-3 Νοεμβρίου 2024

Τι έγινε στο Τριήμερο Εκδηλώσεων 1-3 Νοεμβρίου 2024 Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε στο Τριήμερο Εκδηλώσεων που έλαβε χώρα από 1 έως 3 Νοεμβρίου 2024 στο συνεδριακό κέντρο της BCL Electromagnetics. 01/11/2024  Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στις 11:00 ξεκίνησε η υποδοχή...

Θυρεοειδής και Βιοσυντονισμός

Θυρεοειδής και Βιοσυντονισμός: Μια Σύγχρονη Προσέγγιση για τη Ρύθμιση της Λειτουργίας του Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες του σώματος, καθώς ρυθμίζει βασικές λειτουργίες του μεταβολισμού, της ενέργειας και της ανάπτυξης. Οποιαδήποτε...

Πρόσκληση στο Τριήμερο Εκδηλώσεων 1-3 Νοεμβρίου 2024

Ανακαλύψτε τον Κόσμο του Βιοσυντονισμού στο Τριήμερο Εκδηλώσεων 1-3 Νοεμβρίου της BCL Electromagnetics Σας προσκαλούμε με χαρά στο Τριήμερο Εκδηλώσεων της BCL Electromagnetics, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την καινοτόμο μέθοδο βιοσυντονισμού BalanceWave και...

Μύθοι για τον βιοσυντονισμό

Μύθοι για τον βιοσυντονισμό   Κοινοί Μύθοι και Λάθη σχετικά με τη Θεραπεία Βιοσυντονισμού Η θεραπεία βιοσυντονισμού αποτελεί ένα είδος εναλλακτικής ιατρικής που έχει κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων τα τελευταία χρόνια. Παρά τη δημοφιλία της, υπάρχουν...