Βελτίωση ασθενών με διαβητική πολυνευροπάθεια με τη χρήση παλμών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων
Πραγματοποιήθηκαν κλινικές και ηλεκτροεναυγγραφικές μελέτες σε 121 ασθενείς με διαβητική πολυνευροπάθεια (DPN) πριν και μετά από θεραπεία με παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία με πολύπλοκη διαμόρφωση (PEMF-CM) σε διαφορετικές συχνότητες (100 και 10 kHz).
Η εξέταση των ασθενών με κλίμακες TSS και NIS LL έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας και της συχνότητας των κύριων υποκειμενικών και αντικειμενικών επιδράσεων της νόσου και του σταδίου του DPN. Η σοβαρότητα των μεταβολών στη συσκευή περιφερικής νευροκινητικής κατά τμήματα – μειώνεται στη μυϊκή βιοηλεκτρική δραστηριότητα, ο ρυθμός αγωγής της ώθησης κατά μήκος των εκροών ινών των περιφερικών νεύρων και το πλάτος της μέγιστης ανταπόκρισης Μ – εξαρτάται από το στάδιο της DPN και τη διάρκεια σακχαρώδης διαβήτης. Τα πρώτα και τα σημαντικότερα ηλεκτροευρυθρολογικά σημάδια του DPN βρέθηκαν να είναι μειώσεις στο πλάτος του αντανακλαστικού Η και της σχέσης Ηmax / Mmax στους μυς του κάτω ποδιού.
Η εφαρμογή της PEMF-CM διευκόλυνε την υποχώρηση των κύριων κλινικών συμπτωμάτων της DPN, βελτίωσε την αγώγιμη λειτουργία των περιφερικών νεύρων, βελτίωσε την κατάσταση των προσαγωγών και βελτίωσε την αντανακλαστική διέγερση των λειτουργικά διαφορετικών κινητικών νευρώνων στο νωτιαίο μυελό. Το PEMF-CM στα 10 khz βρέθηκε να έχει θεραπευτική αποτελεσματικότητα, ειδικά στα αρχικά στάδια του DPN και σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη για έως και 10 έτη.
Διαβητική πολυνευροπάθεια – ΣΚΟΠΟΣ:
Η μελέτη διεξήχθη για να αξιολογηθεί και να συγκριθεί η επίδραση χαμηλής συχνότητας παλμικού ηλεκτρομαγνητικού πεδίου (PEMF) 600 και 800 Khz, αντίστοιχα, στη διαχείριση ασθενών με διαβητική πολυνευροπάθεια.
Διαβητική πολυνευροπάθεια – ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ:
Η μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που διεξήχθη στο Guru Nanak Dev University και στο Medical College, Amritsar, Ινδία με διαφορετικό πειραματικό σχεδιασμό.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ: Τριάντα άτομα σε μια ηλικιακή ομάδα 40-68 ετών με διαβητική πολυνευροπάθεια στα στάδια N1a, N1b, N2a κατανέμονται τυχαία στις ομάδες 1, 2, 3 με 10 άτομα σε κάθε μία. Οι ομάδες 1 και 2 υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με PEMF χαμηλής ισχύος 600 και 800-KHz για 30 λεπτά για 12 συνεχόμενες ημέρες. Η ομάδα 3 χρησίμευσε ως έλεγχος στη συνήθη ιατρική θεραπεία της διαβητικής πολυνευροπάθειας (DPN). Τα άτομα με νευροπάθεια εξαιτίας οποιασδήποτε αιτίας εκτός του διαβήτη αποκλείστηκαν. Οι παράμετροι αγωγής του πόνου και του κινητικού νεύρου (απόμακρη λανθάνουσα κατάσταση, πλάτος, ταχύτητα αγωγιμότητας νεύρων) αξιολογήθηκαν πριν και μετά τη θεραπεία.
Διαβητική πολυνευροπάθεια- ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ:
Η σχετική t-test και η μη σχετιζόμενη t-test χρησιμοποιήθηκαν για ανάλυση δεδομένων.
Διαβητική πολυνευροπάθεια – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Στην πειραματική ομάδα 1 και 2 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον πόνο και στατιστικά σημαντική βελτίωση (P <0,05) της απομακρυσμένης λανθάνοντος χρόνου και της ταχύτητας αγωγιμότητας του νεύρου.
Διαβητική πολυνευροπάθεια – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Η PEMF χαμηλής συχνότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα στη μείωση του νευροπαθητικού πόνου καθώς και για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νευροπάθειας σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Τις έρευνες μπορείτε να τις δείτε εδώ και εδώ