Βιοσυντονισμός και κατάθλιψη

Βιοσυντονισμός και κατάθλιψη

Εναλλακτική θεραπεία για ήπια και μέτρια κατάθλιψη

Περίληψη

Η κατάθλιψη είναι μια αρνητική συναισθηματική κατάσταση που μπορεί να επιμένει για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα με ποικίλη σοβαρότητα. Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει τη μέθοδο με την οποία η θεραπεία με βιοσυντονισμό μπορεί να βελτιώσει τη σοβαρότητα της επαναλαμβανόμενης καταθλιπτικής διαταραχής με μέτρια και ήπια επεισόδια που βιώνουν οι ασθενείς. Η θεραπεία με βιοσυντονισμό είναι μια μέθοδος ενεργειακής θεραπείας που επεξεργάζεται την ηλεκτρομαγνητική πληροφορία του ανθρώπινου σώματος χρησιμοποιώντας μια ευαίσθητη συσκευή Mora Nova με ηλεκτρόδια. Επιπλέον, η βελτίωση αυτή συγκρίθηκε με αυτή που επιτυγχάνεται με τη μονοθεραπεία με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Η μελέτη περιλάμβανε δύο ομάδες ασθενών που υπέφεραν από κατάθλιψη. Η πρώτη ομάδα έλαβε θεραπεία με βιοσυντονισμό για πέντε εβδομάδες. Η δεύτερη ομάδα έλαβε είτε νεοεισαχθείσα είτε συνεχιζόμενη φαρμακολογική θεραπεία με αντικαταθλιπτικά εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, ως μονοθεραπεία, για πέντε εβδομάδες. Έγινε μέτρηση του αποτελέσματος της σοβαρότητας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η βελτίωση της βαθμολογίας στην Κλίμακα Hamilton, η οποία χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της κατάθλιψης και περιλαμβάνει 17 στοιχεία, έδειξε μέσο όρο 3,1 [τυπική απόκλιση (SD), 1,28] για την ομάδα του βιοσυντονισμού και μέσο όρο 2,2 (SD, 0,61) για τη δεύτερη ομάδα.

Η διαφορά μεταξύ των δύο σειρών δεδομένων ήταν στατιστικά σημαντική (P<0,0001, t-test του Student). Δεδομένου ότι το αποτέλεσμα της θεραπείας με βιοσυντονισμό ήταν υψηλότερο από το αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, μπορεί να συναχθεί ότι ο βιοσυντονισμός μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενη καταθλιπτική διαταραχή με μέτρια και ήπια επεισόδια. Επιπλέον, η μείωση της σοβαρότητας για την ομάδα του βιοσυντονισμού σε σύγκριση με την ομάδα της φαρμακευτικής αγωγής με αντικαταθλιπτικά ήταν στατιστικά σημαντική.

 

Εισαγωγή

Η κατάθλιψη είναι η πιο συνηθισμένη ασθένεια των διαταραχών της διάθεσης, η οποία αποτελεί μέρος του τομέα της ψυχιατρικής. Η κατάθλιψη ορίζεται περισσότερο ως διαταραχή της διάθεσης παρά ως διαταραχή της σκέψης, περιορίζοντας την κανονική λειτουργία των ατόμων και κυμαίνεται από εξαιρετικά ήπια έως σοβαρή μορφή.

Αυτή η αρνητική συναισθηματική κατάσταση μπορεί να επιμένει για μικρό χρονικό διάστημα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με ήπια, μέτρια ή σοβαρή ένταση, η οποία μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία κάποιου. Παγκοσμίως, η κατάθλιψη είναι μια κύρια αιτία πρόωρου θανάτου, μαζί με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο, περιορίζοντας την δραστηριότητα του ατόμου και με σημαντικό κίνδυνο αυτοκτονίας.

Σχεδόν 800.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτοκτονία. Η κατάθλιψη εμφανίζεται στο 5% των Ευρωπαίων και το 25% είναι πιθανό να βιώσουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Μέχρι το 2030, εκτιμάται ότι η κατάθλιψη θα γίνει μια από τις πιο σημαντικές ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές, καθώς αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην κατάταξη των ασθενειών παγκοσμίως, μετά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Περίπου το 80% των ατόμων που πάσχουν από ψυχική νόσο δεν λαμβάνουν θεραπεία, ειδικά σε υπανάπτυκτες χώρες. Οι πιο συνηθισμένες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την κατάθλιψη είναι η φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά, ή ο συνδυασμός τους με ψυχοθεραπεία ή η ψυχοθεραπεία ως μοναδική θεραπεία. Κάθε εφαρμοζόμενη θεραπεία έχει βρεθεί χρήσιμη, αλλά για ασθενείς με σοβαρή κατάθλιψη, παρατηρείται υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης και χαμηλή ύφεση, και παρατηρήθηκαν κλινικά σημαντικές διαφορές μεταξύ αντικαταθλιπτικών και πλασέμπο. Συνεπώς, οι ασθενείς με ήπια ή μέτρια κατάθλιψη αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες.

Η θεραπεία με βιοσυντονισμό έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ως εναλλακτική θεραπεία από το 1970 για διάφορες παθήσεις, από πολλούς θεραπευτές παγκοσμίως. Αυτός ο τύπος θεραπείας παρουσιάστηκε από τον φυσικό Franz Morell και τον τεχνικό ηλεκτρολογίας Erich Rasche ως αποτέλεσμα ιατρικών δοκιμών στην ηλεκτροβελονισμό. Αρκετές κλινικές, φυσικές και οργανικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί από παγκόσμιες ερευνητικές ομάδες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης του βιοσυντονισμού σε καταστάσεις όπως αλλεργίες, ρευματικές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις και πολλά επώδυνα σύνδρομα.

Στην παρούσα μελέτη, ο στόχος ήταν να καθοριστεί αν αυτή η νέα μέθοδος θεραπείας είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στα αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με επαναλαμβανόμενη μέτρια ή ήπια καταθλιπτική διαταραχή, μειώνοντας το επίπεδο της κατάθλιψης που ποσοτικοποιείται με την Κλίμακα Hamilton.

Επιπλέον, ο στόχος ήταν να επαληθευθεί η μηδενική υπόθεση (H0), η οποία υποστηρίζει ότι η εφαρμοζόμενη θεραπεία με βιοσυντονισμό δεν επιταχύνει τη διαδικασία ίασης σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενη μέτρια και ήπια καταθλιπτική διαταραχή, σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Η εναλλακτική υπόθεση (H1) υποστήριζε ότι η εφαρμοζόμενη θεραπεία επιταχύνει τη διαδικασία ίασης σε ασθενείς με επαναλαμβανόμενη μέτρια και ήπια καταθλιπτική διαταραχή σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

BalanceWave

Ασθενείς και Μέθοδοι

Γενικά

Η παρούσα μελέτη περιελάμβανε ασθενείς με επαναλαμβανόμενη ήπια και μέτρια καταθλιπτική διαταραχή σύμφωνα με τα κριτήρια που αναφέρονται στο Διαγνωστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών Πέμπτη Έκδοση (DSM-V).

Οι ασθενείς επιλέχθηκαν από το Κλινικό Νοσοκομείο Νομού Mureș, Κλινική Ψυχιατρικής Ι, στο Targu-Mures, Ρουμανία, και στην εξειδικευμένη εξωτερική κλινική και στην Πρακτική Θεραπείας Βιοσυντονισμού Terapia Ultramed εντός της Κλινικής Terapia Ultramed του Targu-Mures. Η αναδρομική μελέτη διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2017 έως το 2018.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν εξηγήσεις για το πώς θα πραγματοποιηθεί η έρευνα, τη διάρκειά της, τα οφέλη, τα στάδια, τις επιπτώσεις, την εμπιστευτικότητα των δεδομένων και τη δυνατότητα αποχώρησης από τη μελέτη οποιαδήποτε στιγμή. Η συμμετοχή στη μελέτη βασίστηκε στον εθελοντισμό. Οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα έντυπο συγκατάθεσης ενημερωμένου συμμετέχοντα σχετικά με τη συμμετοχή τους στη μελέτη, το οποίο υπέγραψαν εν γνώσει όσοι συμφώνησαν. Τα μέλη της Επιτροπής Ηθικής του Κλινικού Νοσοκομείου Νομού Mureș ενέκριναν τη μελέτη (αριθ. 16462/16.10.2017). Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν μόνο σε θεραπεία με βιοσυντονισμό δεν έλαβαν φαρμακολογική θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.

Ομάδες ασθενών

Η αναλυθείσα ομάδα περιλάμβανε γυναίκες και άνδρες, από διάφορα κοινωνικά υπόβαθρα, ηλικίας μεταξύ 18 και 89 ετών (μέση ηλικία 49 έτη/τυπική απόκλιση 17.16 έτη). Ασθενείς με ιστορικό απόπειρας αυτοκτονίας, ασθενείς με βηματοδότες και έγκυες γυναίκες εξαιρέθηκαν.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ως εξής:

Η Ομάδα 1 περιλάμβανε 40 ασθενείς (31 γυναίκες και 9 άνδρες), με 17 γυναίκες να έχουν επαναλαμβανόμενα ήπια καταθλιπτικά επεισόδια, και 14 γυναίκες επαναλαμβανόμενα μέτρια καταθλιπτικά επεισόδια. Στην κατηγορία των ανδρών, 4 άνδρες υπέφεραν από επαναλαμβανόμενο μέτριο καταθλιπτικό επεισόδιο και 5 άνδρες από επαναλαμβανόμενο ήπιο καταθλιπτικό επεισόδιο. Υποβλήθηκαν αποκλειστικά σε θεραπεία με βιοσυντονισμό.

Η Ομάδα 2 περιλάμβανε 40 ασθενείς (19 γυναίκες και 21 άνδρες). Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με επαναλαμβανόμενα μέτρια καταθλιπτικά επεισόδια. Υποβλήθηκαν σε μονοθεραπεία με αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης.
Η λεπτομερής δημογραφική δομή των δύο ομάδων αναφέρεται στον Πίνακα Ι.

Table I

Demographic aspects of the studied groups.

Variable Group 1 Bioresonance Group 2 SSRI
Sex (female) 77.50% 47.50%
     Age (years)
     Mean ± SD 43.85±12.58 55±17.16
Marital status (%)
     Married 50.00 55.00
     Divorced 30.00 7.50
     Single 20.00 20.00
     Widower 0.00 17.50
Educational level (%)
     Primary 0.00 12.50
     Gymnasium 0.00 17.50
     High school 30.00 30.00
     Secondary 12.50 0.00
     Vocational school 5.00 20.00
     Higher education 52.50 20.00
Environment (%)
     Rural 35.00 37.50
     Urban 65.00 62.50

Μέθοδος

Για όλους τους ασθενείς, η μείωση του επιπέδου κατάθλιψης, μέσα σε περίοδο το πολύ 2 μηνών, από την πρώτη έως την πέμπτη συνεδρία, παρακολουθήθηκε.

Η θεραπεία βιοσυντονισμού διήρκεσε 20 λεπτά και πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της συσκευής βιοσυντονισμού Mora Nova (Med-Tronik GmbH, Γερμανία). Η συσκευή βιοσυντονισμού εμφανίζει αυτόματα στην οθόνη της τις 16 τιμές του ενεργειακού πεδίου, οκτώ στην αρχή και οκτώ στο τέλος κάθε συνεδρίας βιοσυντονισμού. Κατά την έναρξη της θεραπείας, η αγωγιμότητα μεταξύ των χεριών και των ποδιών μετράται και εμφανίζεται αυτόματα.

Η βασική αρχή της θεραπείας βιοσυντονισμού με τη συσκευή Mora Nova περιλαμβάνει ενδογενή θεραπεία, μέσω ηλεκτροδίων χεριών και ποδιών, στις παλάμες και τα δάχτυλα των χεριών και τα πέλματα, αντίστοιχα, όπου βρίσκονται οι αντανακλαστικές περιοχές των οργάνων, θεωρώντας την ως τη θεμελιώδη αρχή της θεραπείας με φυσικό βιοσυντονισμό. Μέσω αυτών των μετρήσεων, αξιολογήθηκε η συγκεκριμένη αντίδραση του ασθενούς στην εφαρμοζόμενη θεραπεία, δείχνοντας την ψυχική κατάσταση του ασθενούς πριν και μετά από κάθε συνεδρία θεραπείας.

Η συσκευή Mora Nova είναι ένας ηλεκτρομαγνητικός πομπός και δέκτης, με συχνότητα μεταξύ 0,1 και 480.000 Hz και με φίλτρο συχνότητας από 1 έως 500.000 Hz, η οποία λειτουργεί μέσω σύνδεσης σε πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η βασική αρχή των συζευγμένων ηλεκτρικών ταλαντωτών είναι να θεωρεί τις κυψέλες ως σύνθετα συστήματα στρωμάτων ή ως φορτισμένες δομές, αντίστοιχα, με όλες τις βιομοριακές να είναι ιδιαίτερα φορτισμένοι ιόντες ή ακόμη και πολλαπλοί πόλοι. Τα κυτταρικά συστήματα θεωρούνται ως πολυάριθμες διαφορετικές κατανομές φορτίων και ρευμάτων, επαγόμενες από τη μεταφορά φορτίου μέσω δεσμών υδρογόνου ή άλλων μοριακών παραμορφώσεων.

Η προηγμένη τεχνική της συσκευής Mora, μέσω του προγράμματος βιορρυθμού, διαχώρισε την ταλαντευόμενη πληροφορία των μορίων που επιβαρύνουν το σώμα από την ταλαντευόμενη πληροφορία που είναι ευεργετική για την υγεία του σώματος. Το ανθρώπινο σώμα ενσωματώνει παρόμοιες διακριτές συχνότητες μοριακών ταλαντώσεων, που δίνονται από την ισχύ των διαμοριακών δυνάμεων. Κατά τη σύνδεση του ασθενούς στη συσκευή βιοσυντονισμού, δεν πρέπει να υπάρχουν μηχανικές συσκευές όπως smartphone, κοσμήματα, κλιπ ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Πριν και μετά από κάθε συνεδρία θεραπείας, τα ηλεκτρόδια καθαρίζονται με αλκοόλη 70%.

Η θεραπεία ήταν εξατομικευμένη σύμφωνα με τον βιορρυθμό του ασθενούς και ενσωμάτωνε υψηλές και χαμηλές δόσεις. Μέσω του βιορρυθμού, το θεραπευτικό πρόγραμμα που επιλέχθηκε από το λογισμικό της συσκευής ρύθμιζε και ελέγχει την ταλαντευόμενη πληροφορία του ασθενούς, καθώς και την ικανότητά του να προσαρμόζεται, προκειμένου να ξεκινήσει με ακρίβεια στοχευμένες θεραπευτικές διαδικασίες.

Ενδογενής θεραπεία

Η ενδογενής θεραπεία περιλαμβάνεται στην αρχή της βασικής θεραπείας βιοσυντονισμού με τη συσκευή Mora Nova και θεωρείται η θεμελιώδης αρχή της θεραπείας βιοσυντονισμού σε φυσικό επίπεδο. Αυτός ο τύπος θεραπείας περιλαμβάνει την καταστρεπτική παρεμβολή ή τη λεγόμενη «επικάλυψη εξαφάνισης» των άκαμπτων, απομονωμένων ταλαντώσεων, που θεωρούνται παθολογικές ταλαντώσεις από μόνες τους. Με αυτόν τον τρόπο, φαίνεται να ενσωματώνονται στη ευέλικτη ταλαντωτική σύνθεση των ασθενών μέσω των διαδικασιών αυτορρύθμισης. Οι φυσιολογικές μπλοκαρίσεις που σχετίζονται με τις «άκαμπτες» ταλαντώσεις διαλύονται αργότερα.

Σύμφωνα με αυτές τις υποθέσεις, οι «παθολογικές ταλαντώσεις» συσχετίζονται με την ασθένεια σε ένα ηλεκτρομαγνητικό επίπεδο. Μια ασθενής ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση έχει φυσιολογική συνέπεια, λόγω του καταλυτικού πληροφοριακού αποτελέσματος, επειδή είναι ασθενείς αλληλεπιδράσεις, σε μια αρχικά εύθραυστη κατάσταση. Η ενέργεια που απαιτείται για την εκτέλεση του προγράμματος πρέπει να παρέχεται από το ίδιο το ζωντανό σύστημα, μέσω των σημείων πίεσης των κάτω και άνω άκρων. Η θεραπεία βιοσυντονισμού προωθεί επίσης το δυναμικό αυτοΐασης του ατόμου.

Μονοθεραπεία

Η δεύτερη ομάδα έλαβε μονοθεραπεία με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs) όπως αναφέρεται στον Πίνακα II. Οι SSRIs είναι μια από τις πιο διαδεδομένες κατηγορίες αντικαταθλιπτικών, με χαμηλότερη τοξικότητα και πολύ υψηλότερη ασφάλεια σε σύγκριση με τα αντικαταθλιπτικά πρώτης γενιάς, που περιλαμβάνουν τους αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

Όσον αφορά τον μηχανισμό δράσης, οι SSRIs αναστέλλουν την επαναπρόσληψη σεροτονίνης, οδηγώντας σε αύξηση του χρόνου παραμονής της σεροτονίνης στη συναπτική σχισμή, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διέγερση των υποδοχέων, οδηγώντας σε μεγαλύτερη συσσώρευση της σεροτονίνης στη συναπτική σχισμή και αυξημένη σηματοδότηση μεταξύ των συνάψεων. Η θεραπεία με SSRIs διεγείρει τους υποδοχείς 5HT1A και 5HT7 στα κυτταρικά σώματα στον πυρήνα της ραφής και τους υποδοχείς 5HT1D στους σεροτονινεργικούς τερματικούς, μειώνοντας τη σύνθεση και την απελευθέρωση της 5HT. Με την επανειλημμένη χορήγηση ενός SSRI, υπάρχει μια σταδιακή μείωση και απευαισθητοποίηση αυτών των αυτοϋποδοχιακών μηχανισμών.

Η καθοδική ρύθμιση των μετασυναπτικών υποδοχέων 5HT2A μπορεί να συμβάλει είτε στην άμεση αντικαταθλιπτική αποτελεσματικότητα είτε επηρεάζοντας τη νοραδρενεργική λειτουργία και άλλους σεροτονινεργικούς υποδοχείς. Άλλοι μετασυναπτικοί υποδοχείς 5HT παραμένουν δεκτικοί στις αυξημένες συναπτικές συγκεντρώσεις της 5HT και συμβάλλουν στα θεραπευτικά αποτελέσματα των SSRIs. Οι επακόλουθες επιδράσεις της θεραπείας με SSRI μπορεί επίσης να είναι σημαντικές στη διαμεσολάβηση των τελικών αποκρίσεων της θεραπείας.

Table II

SSRI medication description.

Medication Dosage No. of patients
Escitalopram 10 mg Once per day 2
Mirtazapine 30 mg Once per day 17
Mirtazapine 30 mg Half per day 2
Sertraline 50 mg Once per day 2
Sertraline 50 mg Twice per day 16
Sertraline 50 mg Once and a half per day 1

Κλίμακα Hamilton

Για την αξιολόγηση του θεραπευτικού αποτελέσματος χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα Hamilton για την αξιολόγηση της κατάθλιψης, η οποία αποτελείται από 17 στοιχεία (Ham-D: 17). Η κλίμακα Hamilton μετρά τα ατομικά συμπτώματα κατάθλιψης και τη γενική τους σοβαρότητα, αντικατοπτρίζοντας ένα τελικό σκορ που δείχνει το βαθμό της κατάθλιψης. Το ελάχιστο σκορ είναι 0 πόντοι και το μέγιστο 52 πόντοι. Τα συμπτώματα περιγράφονται ως αγκύλες που περιλαμβάνουν μεταξύ 3 και 5 δυνατές απαντήσεις σε κάθε στοιχείο, με αυξανόμενη σοβαρότητα.

Το σκορ μεταξύ 0 και 7 πόντους υποδεικνύει την κατάσταση της φυσιολογικότητας, το σκορ μεταξύ 8 και 17 πόντους αντιπροσωπεύει ένα ελαφρύ επίπεδο κατάθλιψης, μεταξύ 18 και 24 πόντους ένα μέτριο επίπεδο κατάθλιψης, και ένα σκορ άνω των 24 σημαίνει σοβαρό επίπεδο κατάθλιψης (16). Αξιολογήθηκε η μεταβολή των καταθλιπτικών συμπτωμάτων από την πρώτη έως την τελευταία συνεδρία θεραπείας και η θεραπεία βιοσυντονισμού εφαρμόστηκε μια φορά την εβδομάδα. Για τη δεύτερη ομάδα, η μεταβολή των καταθλιπτικών συμπτωμάτων αξιολογήθηκε μετά από πέντε εβδομάδες με φαρμακολογική αγωγή με αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης. Η ανάλυση του σκορ Hamilton παρουσιάζεται στον Πίνακα III.

 

Στατιστική ανάλυση

Για τις στατιστικές υπολογισμούς, χρησιμοποιήθηκε το Graph Pad 3.6 (GraphPad Software, Inc.). Ο δοκιμαστής t του Student χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση των διαφορών μεταξύ των μέσων των συνεχών μεταβλητών (εκφρασμένων ως μέση τιμή ± SD), ενώ οι διαφορές μεταξύ μη παραμετρικών μεταβλητών (εκφρασμένες ως διάμεσος, εύρος) συγκρίθηκαν χρησιμοποιώντας το δοκιμαστή Mann-Whitney. Ερμηνεύσαμε όλες τις δοκιμές έναντι μίας σκάλας σημαντικότητας P=0.05 και η στατιστική σημαντικότητα θεωρήθηκε για τιμές P κάτω από το κατωφλίο σημαντικότητας.

 

Αποτελέσματα

Η πρώτη ομάδα περιλάμβανε 40 ασθενείς, με αρχικό σκορ μεταξύ 12 και 24 (μέσος όρος 16.9, τυπική απόκλιση (SD) 3.23) στην κλίμακα αξιολόγησης κατάθλιψης Hamilton με 17 στοιχεία (Πίνακας III). Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας λάβαναν μόνο θεραπεία βιοσυντονισμού για πέντε εβδομάδες, χωρίς καμία άλλη μορφή θεραπείας.

Η δεύτερη ομάδα, η ομάδα με αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), περιλάμβανε 40 ασθενείς με αρχικό σκορ στην κλίμακα αξιολόγησης κατάθλιψης Hamilton με 17 στοιχεία από 22 έως 24 (μέσος όρος 22.8, SD 0.79) (Πίνακας III). Η δεύτερη ομάδα έλαβε είτε νεοεισαγόμενη είτε συνεχιζόμενη φαρμακολογική αγωγή με αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης σε μονοθεραπεία για πέντε εβδομάδες. Μετά την εφαρμογή της θεραπείας, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση της σοβαρότητας της ασθένειας. Η εξέλιξη των σκορ Hamilton παρουσιάζεται στο Σχήμα 1.

Η συζήτηση

Κατάθλιψη

Η παρούσα μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει εάν η θεραπεία με βιοσυντονισμό έχει μετρήσιμα αποτελέσματα στη θεραπεία ασθενών με επαναλαμβανόμενη ελαφρά ή μέτρια κατάθλιψη. Επιπλέον, είχε ως στόχο να συγκρίνει τα αποτελέσματα της θεραπείας με μια ομάδα που αντιμετώπισε με επιλεκτικούς αναστολείς της επανασύνδεσης της σεροτονίνης.

Ως δυνατότητα, όλοι οι ασθενείς διαγνώστηκαν με κατάθλιψη βάσει των κριτηρίων του DSMV, αξιολογήθηκαν από περιορισμένο αριθμό ψυχίατρων και εφαρμόστηκαν αυστηρά κριτήρια αποκλεισμού. Οι ερωτηματολόγιο Hamilton εφαρμόστηκαν από την ίδια ομάδα συνεντευξητών σε όλους τους ασθενείς, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η υποκειμενική ερμηνεία.

Η χρήση εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών έχει αυξηθεί τόσο μεταξύ των ασθενών με ψυχιατρικές διαταραχές όσο και στον γενικό πληθυσμό (17). Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη να διερευνηθεί και να αναλυθεί ο τρόπος λειτουργίας των εναλλακτικών λύσεων, αν είναι χρήσιμες και ποιους κινδύνους και οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν. Ωστόσο, οι πληροφορίες βασισμένες σε αποδείξεις είναι περιορισμένες.

Στο τρέχον μοντέλο φροντίδας των ψυχικών ασθενειών, οι ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες περιλαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία, ψυχοθεραπευτικές τεχνικές όπως η ψυχοθεραπεία, η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία καθώς και η ηλεκτροσόκ και η μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου (18,19). Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αναγνώριση οικονομικά αποδοτικών εναλλακτικών θεραπειών για τη θεραπεία της κατάθλιψης, ιδίως για ασθενείς που απορρίπτουν ή δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τη φαρμακευτική θεραπεία με αντικαταθλιπτικά (16,20).

Η εξειδικευμένη βιβλιογραφία παρουσιάζει αρκετές μελέτες στις οποίες η θεραπεία με βιοσυντονισμό χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε διάφορες παθήσεις (8). Κατά την καλύτερη γνώση μας, μέχρι στιγμής δεν έχει διενεργηθεί μελέτη που να πραγματοποίησε αντικειμενική αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας με βιοσυντονισμό ως εναλλακτική μορφή θεραπείας στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Έγινε ένα ελεγχόμενο κλινικό πείραμα στη Ρωσία το 2018 σε 60 ασθενείς, οι οποίοι ήταν υψηλής απόδοσης αθλητές που επηρεάζονταν από υπερβολική φυσική κόπωση και αφορούσε τη ρύθμιση της συστολικής πίεσης, του παλμού καθώς και τη μείωση του άγχους με την αποκατάσταση της ψυχο-συναισθηματικής ισορροπίας. Η ομάδα χωρίς placebo είχε πιο ευνοϊκά αποτελέσματα (21).

Η θεραπεία με βιοσυντονισμό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, όπως αναγνώρισε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που διεξήχθη στη Γερμανία σε 20 άτομα με ψυχοσωματικές ασθένειες και διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος (22).

Μια παρατηρησιακή πιλοτική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 8 ασθενείς με λεμφοίδημα και λιποίδημα στα κάτω άκρα έδειξε ότι η θεραπεία με βιοσυντονισμό ήταν αποτελεσματική, οδηγώντας σε μείωση του οίδηματος, ανακούφιση των συμπτωμάτων και βελτίωση της λεμφικής αποστράγγισης, χωρίς παρενέργειες (19,23).

Μια προοπτική ελεγχόμενη κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία σε 190 καπνιστές απέδειξε ότι η θεραπεία με βιοσυντονισμό ήταν αποτελεσματική στη διακοπή του καπνίσματος και δεν παρουσίασε παρενέργειες (8,20).

Θεραπευτική επίδραση χαμηλής συχνότητας

Μια μελέτη που διεξήχθη στη Ρωσία ανάλυσε τη σύνθεση πρωτεϊνών από λεμφοκύτταρα ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία με βιοσυντονισμό. Αυτή η μορφή θεραπείας χρησιμοποιείται για τη διόρθωση ενεργειακών διαταραχών στο μεριδιανό σύστημα του σώματος, με ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε εύρος συχνοτήτων 10-500,000 Hz. Εντοπίστηκε ότι, μετά τη θεραπεία με βιοσυντονισμό, η ένταση της σύνθεσης πρωτεϊνών στα αναπαυτικά λεμφοκύτταρα των ασθενών επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα (21,24).

Στην παρούσα μελέτη, μεταξύ των ασθενών στην πρώτη ομάδα, μετά την εφαρμογή πέντε συνεδριών θεραπείας με βιοσυντονισμό, 4 άνδρες και 10 γυναίκες βελτιώθηκαν από μέτρια κατάθλιψη σε ελαφριά κατάθλιψη. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες παρέμειναν σε μέτρια κατάθλιψη.

Οι περιορισμοί της μελέτης επηρεάζονται από την τρέχουσα κατάσταση της γνώσης στον τομέα του βιοσυντονισμού, η οποία είναι λιγότερο γνωστή στη Ρουμανία και λιγότερο μελετημένη στον κόσμο χωρίς αρκετές μελέτες. Επιπλέον, η θεραπεία με βιοσυντονισμό στην παρούσα μελέτη εφαρμόστηκε με μόνο έναν τύπο συσκευής βιοσυντονισμού, αλλά η συσκευή Mora Nova κατά τη γνώμη μας είναι μία από τις πιο ισχυρές και πολύπλοκες που είναι διαθέσιμες στην αγορά. Επίσης, η περίοδος παρακολούθησης των ασθενών ήταν σχετικά μικρή, μόλις πέντε εβδομάδες. Η υπέρβαση των περιορισμών της παρούσας μελέτης μπορεί να επιτευχθεί με την παρακολούθηση των ασθενών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τη χρήση άλλων τύπων συσκευών βιοσυντονισμού.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαίωσαν ότι η θεραπεία με βιοσυντονισμό μπορεί να βελτιώσει, ανεξάρτητα από το επίπεδο κατάθλιψης που αξιολογείται με την κλίμακα κατάθλιψης Hamilton που περιλαμβάνει 17 στοιχεία, την κατάσταση των ασθενών που πάσχουν από επαναλαμβανόμενη μέτρια και μέτρια κατάθλιψη, οι οποίοι δεν επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν φαρμακευτική αγωγή.

Παρ’ όλα αυτά, συνιστούνται περισσότερες αυστηρές και μεγαλύτερες μελέτες. Προς το παρόν, βασισμένοι στην ανάλυση της τρέχουσας μελέτης, η θεραπεία με βιοσυντονισμό φαίνεται υποσχόμενη και δικαιούται περαιτέρω μελέτη.

 

Το άρθρο και οι πίνακες προέρχονται από το: NLM

Διαβαστε Περισσοτερα

Σχετικά Άρθρα

Βιοσυντονισμός και αθλητισμός

Βιοσυντονισμός και αθλητισμός

Βιοσυντονισμός και αθλητισμός: Πώς ο βιοσυντονισμός μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των αθλητών Εισαγωγή Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε τις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν από τους αθλητές και τις...

Βιοσυντονισμός και κλασική ιατρική

Βιοσυντονισμός και κλασική ιατρική

Βιοσυντονισμός και κλασική ιατρική - Πού Διαφέρουν Ο βιοσυντονισμός (bioresonance) είναι ένας όρος που προκαλεί περιέργεια και αντιπαραθέσεις στον ιατρικό κόσμο. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς είναι ο βιοσυντονισμός, να διαχωρίσουμε τα...

Η Θεραπευτική Δύναμη της Ενέργειας και των Συχνοτήτων

Η Θεραπευτική Δύναμη της Ενέργειας και των Συχνοτήτων

Η Θεραπευτική Δύναμη της Ενέργειας και των Συχνοτήτων: Η Κληρονομιά του Αϊνστάιν και το Μέλλον της Ιατρικής Στη σύγχρονη εποχή, η εξέλιξη των θεραπευτικών τεχνικών έχει πάρει μια νέα κατεύθυνση, όπου η χρήση της ενέργειας και των συχνοτήτων παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο....

Θεραπεία του Θυρεοειδούς με PEMF

Θεραπεία του Θυρεοειδούς με PEMF

Θεραπεία του Θυρεοειδούς με PEMF: Μια Εναλλακτική Λύση για Υγεία και Ορμονική Ισορροπία Ο θυρεοειδής αδένας, παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία μας. Ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, την καρδιακή λειτουργία και άλλες βασικές σωματικές λειτουργίες, η ομαλή του...

News & Updates

Βιοσυντονισμός και αθλητισμός

Βιοσυντονισμός και αθλητισμός: Πώς ο βιοσυντονισμός μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των αθλητών Εισαγωγή Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, δεν μπορούμε να μην σκεφτούμε τις υψηλές απαιτήσεις που υπάρχουν από τους αθλητές και τις...

Βιοσυντονισμός και κλασική ιατρική

Βιοσυντονισμός και κλασική ιατρική - Πού Διαφέρουν Ο βιοσυντονισμός (bioresonance) είναι ένας όρος που προκαλεί περιέργεια και αντιπαραθέσεις στον ιατρικό κόσμο. Σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς είναι ο βιοσυντονισμός, να διαχωρίσουμε τα...

Η Θεραπευτική Δύναμη της Ενέργειας και των Συχνοτήτων

Η Θεραπευτική Δύναμη της Ενέργειας και των Συχνοτήτων: Η Κληρονομιά του Αϊνστάιν και το Μέλλον της Ιατρικής Στη σύγχρονη εποχή, η εξέλιξη των θεραπευτικών τεχνικών έχει πάρει μια νέα κατεύθυνση, όπου η χρήση της ενέργειας και των συχνοτήτων παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο....

Θεραπεία του Θυρεοειδούς με PEMF

Θεραπεία του Θυρεοειδούς με PEMF: Μια Εναλλακτική Λύση για Υγεία και Ορμονική Ισορροπία Ο θυρεοειδής αδένας, παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία μας. Ρυθμίζοντας τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, την καρδιακή λειτουργία και άλλες βασικές σωματικές λειτουργίες, η ομαλή του...